vindt de perfecte match voor u
GRATIS registratie

Wanneer stop je met zoeken en zeg je “dit is ‘em!”

In het verre verleden hadden veel mensen niet de luxe dat ze hun partners mochten uitkiezen, en in sommige culturen worden jongeren nog steeds uitgehuwelijkt. Ze krijgen te horen wie hun partner is, en daarmee moeten ze het doen. Wel zo makkelijk, maar vandaag de dag toch een beklemmend idee voor velen.

Tegenwoordig zijn de meeste van ons vrij om onze partnerkeuze zelf te maken. En als we vinden dat een date niet geschikt is, staat het ons ook vrij om niet meer met die persoon af te spreken. Ontegenzeggelijk heeft dat voordelen; we hoeven o.a. niet te vrezen dat we ons leven moeten delen met iemand waarmee we echt niks hebben.

Er hangt echter wel een prijskaart aan deze vrijheid. Het gevaar bestaat, als we eenmaal in die “marktverkenende-fase” zitten, dat we eraan gewend raken om het voor gezien te houden na een of twee dates met iemand, en door te gaan naar de volgende leuke kandidaat. En als die tegenvalt, het weer voorgezien te houden en door te gaan…En zo gaat het door.

In het Engels noem ik dit “window shopping”. Net alsof je naar een restaurant gaat en de menukaart doorleest, zonder iets te eten. Zelfs as je een heerlijk avondje seks hebt op een date, kun je nog steeds in de verkennende fase zijn, tot dat je een besluit maakt om met iemand een toekomst op te bouwen. Dan pas kun je weten hoe het is om een vaste relatie met diegene te hebben.

Maar als je jou keuze definitief laat vallen op iemand vandaag, hoe weet je dat je daardoor niet de man of vrouw van je leven misloopt? Wat als je nooit iemand tegen komt met wie je het gevoel hebt “dit is hem!”. Echt kiezen voor iemand maakt sommige mensen behoorlijk zenuwachtig :)

Als je net begonnen bent met zoeken, en je hebt “hem” of “haar” niet gevonden, ga gewoon door met waar je mee bezig was. Het kan zijn dat je inderdaad niemand bent tegengekomen die geschikt is. Maar als je meer dan twee jaar aan het zoeken bent, je hebt aardig wat dates gehad, dan ben je waarschijnlijk onbewust iets aan het doen die jou singlebestaan alleen maar in stand houdt. Dan is het tijd voor een andere aanpak.

Hier zijn twee gouden regels die ik geef aan de mensen die naar mij toe komen voor hulp:
1. Maak helemaal helder wat je “non-negotiables” zijn. Wat ben je absoluut niet bereid om te accepteren in een relatie? Maak het eenvoudig en meetbaar, en zorg dat je tussen 1-4 punten hebt. Bijvoorbeeld:
- ik wil geen dieren in mijn huis. Of
- geen kandidaten die al kinderen hebben, of juist
- alleen kandidaten die een kinderwens hebben.
Hiermee creëer je helderheid over wat je niet wilt, en vallen er meteen een aantal kandidaten af misschien. Wat overblijft zijn kandidaten die allemaal voldoen aan je “basiseisen“.

2. Vraag jezelf af wat belangrijk is voor je in hoe jullie met elkaar omgaan in een vaste relatie. Waarden zijn hier een goede hulpmiddel voor. Wil je vertrouwen, veiligheid en geborgenheid? Of punctualiteit, avontuur of begrip? Het zal je helpen om 4 waarden te kiezen voor jezelf, die jij heel belangrijk vindt in de omgang met elkaar. Als je iemand hebt gevonden waarmee je deze waarden kunt delen, heb je iemand waarmee je een toekomst kan opbouwen.

Besef wel dat er altijd verschillende manieren zijn om waarden in te vullen: wat jij als zorg beschouwt, vindt een ander misschien bemoeizucht. Maar dat kun je altijd bespreken met diegene op een latere stadium. Dit zal je een basis geven om mee te beginnen.

Succes met je volgende date!

Mocht je meer willen weten over de ondersteuning die ik geef aan mensen die op zoek zijn naar een relatie die werkt, klik hier: www.partnermattersblog.com
Klik hier om in mijn boek te kijken, Let’s Get This Straight, 7 Staggeringly Simple Questions That Create Happiness In Relationships www.juliasullivan.co.uk/book /


Drs Julia Sullivan (1967) is de oprichter van Partnermatters, die stellen en individuen ondersteunt om goed-werkende relaties te starten en onderhouden. Ze is bij de ECA*-geaccrediteerde ExtraMile Academy gecertificeerd als opleider van coaches, en senior trainer bij de door CEDEO erkende How Company.

Julia heeft 15 jaar ervaring in het begeleiden van mensen die dingen voor elkaar willen krijgen door communicatie en samenwerking, en meer dan 3000 mensen hebben met haar gewerkt in persoonlijk ontwikkelingstrainingen of coachingstrajecten. In 2006 werd ze benaderd om mensen te begeleiden die kampten met problemen op het gebied van het starten van relaties. Sindsdien heeft zij meer dan 100 single mensen gecoacht.

Satisfied Users